2019-05-29 07:11:07• hírek • Bede Emőke

Kevés sofőrtanoncnak sikerül első próbálkozásra teljesítenie a vizsgákat

A jogosítványszerzés folyamata számos pontján tartogat buktatókat a diákok számára, és sajnos sokaknak nem is sikerül egyből teljesíteni ezeket: kifog rajtuk a KRESZ-kérdések sora, vagy éppenséggel a gyakorlati vizsgán hasalnak el.

A Szatmár Megyei Prefektusi Hivatal szárnyai alatt működő Vezetői Jogosítvány- és Gépjárműnyilvántartó Közszolgálat beszámolója szerint 2018-ban 12 935 személy próbált szerencsét a jogsi megszerzéséhez szükséges elméleti vizsgán, a népes csoportnak azonban csak a 41,9 százaléka tudta megugrani a mércét. Sőt, a 2017-es évhez képest ez enyhe visszaesést jelent, ugyanis akkor még 44,09 százalék volt a sikerességi ráta. Ha a teremből ujjongva jön ki az ember, akkor már csak a gyakorlati vizsgán kell jól teljesíteni. Tavaly összesen 8 315 személy találta magát ebben a szerencsés helyzetben, ám a vizsgáztató rendőrök csupán 5 747 személyt éreztek késznek arra, hogy a továbbiakban egyedül szelje az utakat. Arról azonban ebben a kimutatásban nem szól a fáma, hogy ki hányadik alkalommal próbálkozott a vizsga teljesítésével.
 

Egy másik forrásból viszont többé-kevésbé hiteles képet kaphatunk. A gépjárműnyilvántartási hivatal ugyanis azt is számon tartja, hogy a sofőriskolák és az egyéni vállalkozóként dolgozó oktatók diákjai miként teljesítenek, hány leendő sofőrnek sikerül egyből megugrania azt a bizonyos lécet. Hiszen nem csak a diákokon múlik a siker, hanem az oktatókon is, akik a szükséges tudással felruházzák a vizsga előtt álló sofőrtanoncot.
 

2018-ban Szatmár megyében 17 sofőriskolát tartottak számon, de 12 engedéllyel rendelkező magánoktató is szerepel a rendszerben, illetve mindenképp meg kell említenünk azt is, hogy a megyében van két olyan tanintézmény, melynek diákjai az iskola keretében vehetnek részt a sofőroktatásban. A Vezetői Jogosítvány- és Gépjárműnyilvántartó Hivatal által közzétett adatok szerint tavaly 6096-an próbáltak szerencsét első alkalommal, közülük pedig 2465 vizsgázónak sikerült már elsőre teljesíteni az elvásárokat.
 

Szemezgetve a hivatal által nemrégiben közzétett adatok között, elmondható az is, az egyes sofőrsulik és magánoktatók teljesítménye igencsak változó. A tavalyi év során a legtöbb diákkal rendelkező Szatmár megyei iskolában 946-an vettek részt az elméleti és gyakorlati képzésben, közülük pedig 286-nak sikerült elsőre megugrani a lécet, azaz a sikerességi arányuk kicsivel több mint 30 százalék. A második legtöbb diákot oktató iskolát 708 személy képviselte az elméleti- és gyakorlati vizsgán, közülük 274-nek sikerült elsőre teljesíteni az elméleti és a gyakorlati vizsgát is. Ez 38,70 százalékos sikerességi arányt jelent. A harmadik legtöbb tanulót felkészítő iskolából 686-an vágtak neki a vizsgának, és 267-nek sikerült is elsőre átmenni, így az ő sikerességi arányuk 39,92 százalék. Természetesen nem minden suliban tanul több száz diák: vannak olyanok, melyekben csak néhány tucat diák próbálja elsajátítani mindazt, ami a sofőrséghez szükséges. A megyében a legjobb eredményt elérő iskola például csak 101 leendő autóvezetőt készített fel a vizsgákra, de közülük 65 már első alkalommal sikeresen vette az akadályt, ezzel 64,36 százalékos sikerességi rátát eredményezve.
 

Mindemellett érdemes megemlítenünk az egyéni vállalkozóként bejegyzett oktatókat. Ők általában 20-30 diáknál nem vállaltak többet 2018-ban, sikerességi rátájuk viszont igen színes képet mutat. Az interneten közzétett listában vannak olyanok, akik közel 50 százalékos rátával büszkélkedhetnek, de akadnak olyan oktatók is, akiknek aránya ettől jóval alacsonyabb.

 

Természetesen az, hogy valaki elsőre vagy másodjára, netalántán harmadjára szerzi meg a vezetői engedélyt, nem feltétlenül mutatja meg, mennyire jó sofőr az illető. Talán csak épp peches napja volt a vizsgázónak. A lényeg ehelyett az, hogy az autóvezetők megfelelően felkészítve, a forgalom többi résztvevőjére veszélyt nem jelentve kezdhessék meg életük újabb szakaszát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: